Biologisch dynamisch vleesvee & pompoenenbedrijf De Terp

Vlakbij de A15, in Erichem ligt gemengd biologisch landbouwbedrijf De Terp, van mij: Jeroen Robbers en mijn zoon Rinke.
Het bedrijf ligt op een oude stroomrug in het stroomgebied van de Linge, een Terp. Een biologisch pioniersbedrijf met een nagenoeg gesloten kringloop van grondstoffen, voer en mest, en een mooie evenwichtige verdeling tussen akkerland, grasland, pompoenland, bos en vee van 90 ha groot.

Onze veestapel bestaat uit Limousin en roodbonte MRIJ (Maas-Rijn-IJssel) runderen. In de winter lopen ze in de potstal, waar ze droog liggen op het stro. In de zomer gaan ze 7 maanden in de weide, op Landgoed Soelen. Onze runderen worden verwerkt tot het exclusieve streekproduct “Soelens weidevlees”. Het voer komt van eigen bedrijf.

Op landerijen in de buurt en Nederland telen wij biologische pompoenen voor supermarkt en export. Opslag en verwerking van pompoenen doen wij in Erichem. Wij telen ook mais, gras/klaver, en graan als krachtvoer voor het eigen vee.
Rondom ons bedrijf hebben we een natuurlijk bos gemaakt. Hier kun je wandelen over het Lytjepad, genaamd naar ons bejaarde huisvarken dat vrij rondloopt.
Ons bedrijf draait op zonnepanelen, die genoeg produceren voor gebruik in woonhuis, schuren, pompoenen koeling, pompoen verwerkingsmachines en elektrische auto’s.

Op zaterdagochtend verkopen we ons biologisch “Soelens Weidevlees” en biologisch varkensvlees aan huis. Ook doen we mee aan de Albert Heijn open dagen.

Uitzonder duurzaam in NL is het zgn. gesloten bedrijf waarmee wij een evenwichtige combinatie van vee met akkerbouw hebben, waarin de mineralen grondstoffen rond gaan binnen het bedrijf.

Zie Jeroen in actie in dit filmpje over pompoenenoogst op de Terp en wat je zoal met pompoenen kunt maken: